2010-05-10

Βγάλε το παιδί από μέσα σου! και γίνε καλός ηγέτης!

του John Hersey

Έρευνες δείχνουν ότι οι επιτυχείς ηγέτες έχουν κάτι παρόμοιο – όλοι παρουσιάζουν κάποια θετικά προσωπικά χαρακτηριστικά οι οποία συνήθως συνδέονται με τα παιδιά. Αν θεωρείτε τον εαυτό σας ηγέτη, ελέγξτε και δείτε αν εφαρμόζετε εσείς οι ίδιοι αυτά τα χαρακτηριστικά. Σαν παιδί που δεν εμποδίζεται από τις προκαταλήψεις και την κριτική των κόσμο των ενηλίκων, και έχει μεγάλο ενθουσιασμό για τους ανθρώπους.
Οι ηγέτες, όπως και τα παιδιά, είναι πολύ καλοί στο να δέχονται ανθρώπους για αυτό που είναι, όχι για αυτό που θα ήθελαν να είναι, και να δέχονται την προσωπικότητα του κάθε άτομο σαν κάτι καλό και όχι κάτι που πρέπει να κριθεί.

Ένας καλός ηγέτης απολαμβάνει και συμμετέχει στη δουλεία με αυθορμητισμό. Στην καθημερινή τους δουλεία προσπαθούν να διασκεδάζουν με αυτό που κάνουν και δίνουν αίσθηση περιπέτειας στα σχέδια τους. Αυτός ο ενθουσιασμός για τη δουλεία τους συνήθως είναι αυτό που φέρνει ακόμη και τους πιο σκεπτικούς συνεργάτες τους στη νέα τους ‘περιπέτεια’.

Ένας καλός ηγέτης συνήθως έχει μεγάλη φαντασία και του αρέσει να τη χρησιμοποιεί. Ίσως είναι αυτό που του επιτρέπει να σχηματίσει και να μοιράσει τις ιδέες του με τους άλλους. Μπορεί να ζωγραφίσει μια εικόνα για το μέλλον που οι φίλοι και οι συνεργάτες του να θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό που κάνει.

Τα παιδιά συνήθως τα θαμάζουν για την ικανότητα τους να ζούνε στο παρόν. Κάθε μέρα είναι μια καινούργια μέρα – γεμάτη πιθανότητες. Ο καλός ηγέτης βλέπει τη ζωή και τη δουλεία με παρόμοιο τρόπο, εστιάζοντας στο σήμερα σαν σημείο αρχής για να συνεχίσει μπροστά και όχι να σκέφτεται παλαιά γεγονότα και λάθη.

Οι καλοί ηγέτες, όπως τα παιδιά, είναι πιο εύκολο να εμπιστευτούν. Αντί να υποψιάζουν τους άλλους μήπως κάνουν κάτι που μπορεί να τους βλάψει, εμπιστεύονται τους ανθρώπους γύρω τους. Επίσης, οι καλοί ηγέτες είναι πρόθυμοι να μαθαίνουν καινούργια πράγματα, ιδέες και τρόπους δουλειάς. Συγκεντρώνονται στη δουλεία τους, απολαμβάνουν αυτό που κάνουν, και δεν έχουν απορίες για την επιτυχία τους.

Ίσως, ο γρηγορότερος τρόπος να γίνετε ικανός και επιτυχημένος ηγέτης είναι να βγάλετε από μέσα σας το παιδί που σας ενθαρρύνει να παίρνετε αποφάσεις στη στιγμή και να είστε ο εαυτός σας. Ζήστε τη στιγμή, πάρτε ρίσκο, εμπιστευτείτε τους άλλους, και πάνω από όλα διασκεδάστε αυτό που κάνετε!

Source: www.isnare.com

1 σχόλιο:

Phivos Nicolaides είπε...

Πάρα πολύ ενδιαφέρον!