2010-08-21

Τα Βασικά…Έχετε προσέξει πως αντιδράνε οι άνθρωποι όταν ακούνε τις λέξεις ‘δικτυακό μάρκετινγκ’; Οι αντιδράσεις και οι απαντήσεις που παίρνετε είναι διαφορετικές γιατί ο καθένας τους έχει ή είχε διαφορετική εμπειρία. Θα αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό; Η απάντηση μπορεί να σας φανεί κλισέ, αλλά η αλήθεια είναι αυτή: το δικτυακό μάρκετινγκ απλά δεν είναι για όλους. Γιατί; Επειδή για να πετύχετε στο δικτυακό μάρκετινγκ πρέπει να έχετε δικό σας δυνατό κίνητρο, να είστε συνεπής, και να γνωρίζετε τι ακριβώς σημαίνει δικτυακό μάρκετινγκ.

Πρώτα από όλα πρέπει να καταλάβετε ότι το δικτυακό μάρκετινγκ είναι επιχείρηση. Η δική σας επιχείρηση! Οι περισσότεροι από εσάς μπορεί να είστε φοβισμένοι όταν έρθει η ώρα να μιλήσετε για αυτό που κάνετε, ή για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρετε, σε συγγενείς, φίλους, και ακόμη και σε αγνώστους. Η λύση για να ξεπεράσετε το ‘φόβο’ σας είναι να μη σκέφτεστε τον εαυτό σας ως πωλητή, αλλά ως διαφημιστή για αυτό που κάνετε και προσφέρετε. Να θυμάστε ότι παρουσιάζετε στους ανθρώπους σας, δίνετε πληροφορίες – δεν πουλάτε. Για παράδειγμα, ένας γνωστός σας (συγγενής, φίλος) ανοίγει σουπερ μάρκετ και δε σας λέει για αυτό. Δεν θα νιώσετε ότι σας προσβάλει; Ή το άλλο – ο γνωστός σας ανοίγει σουπερ μάρκετ, σας ενημερώνει και σας καλεί στα εγκαίνια. Αυτό δε σημαίνει ότι σας πουλαει προϊόντα/υπηρεσίες. Απλά σας ενημερώνει. Με αυτό τον τρόπο πρέπει να σκέφτεστε και εσείς την επιχείρηση σας στο δικτυακό μάρκετινγκ.

Πολλοί άνθρωποι στο δικτυακό μάρκετινγκ δεν πετυχαίνουν γιατί δεν έχουν κίνητρο. Εσείς έχετε; Ποιο είναι το δικό σας κίνητρο; Βρέστε τους στόχους σας και κάντε τους κίνητρο! Αυτό θα σας κάνει να σκέφτεστε, να ενεργείτε, και να κάνετε ότι χρειάζεται για να πετύχετε. Κανείς δε μπορεί να σας πει πώς να χειρίζεστε την επιχείρηση σας. Εσείς είστε ο ‘κινητήρας’ του δικού σας οχήματος!

Άλλος λόγος που μπορεί να σας φέρει επιτυχία/αποτυχία στο δικτυακό μάρκετινγκ είναι η συνέπια. Πολλοί άνθρωποι όταν ξεκινάνε και γιατί είναι ενθουσιασμένοι κάνουν ότι χρειάζεται για να πετύχουν. Μετά από λίγο καιρό, όταν δε βλέπουν τα αποτελέσματα που περίμεναν, απογοητεύονται, δεν είναι τόσο συνεπείς όσο στην αρχή, και πολλές φορές παραιτούνται. Η επιτυχία δεν έρχεται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται δουλεία. Αν πιστεύετε σε αυτό που κάνετε και προσφέρετε, δείξτε στον κόσμο τα ‘πιστεύω’ σας. Αν είστε συνεπής, ο κόσμος θα το δει. Και ίσως αυτοί που σας είπαν ‘Όχι’ να το ξανασκεφτούν. Βέβαια δε λέω να πιέζετε τους ανθρώπους, αλλά να συνεχίσετε να μοιράζετε τις γνώσεις σας και τις πληροφορίες για αυτό που κάνετε και προσφέρετε.

Όταν ξεκινάτε μια επιχείρηση στο δικτυακό μάρκετινγκ, μην περιμένετε να έχετε μεγάλα αποτελέσματα από χτες. Μην περιμένετε ότι θα είναι εύκολο. Όπως κάθε επιχείρηση, χρειάζεται σκληρή δουλεία και υπομονή. Μπορεί να χρειαστεί μήνες, ή χρόνο, ή και περισσότερο, για να δείτε τα αποτελέσματα που θέλετε. Αυτό εξαρτάται από εσάς – από τη στρατηγική σας να παρουσιάσετε την επιχείρηση σας στον κόσμο, από τους στόχους που θέλετε να πετυχετε και τα κίνητρα που σας δίνουν τη θέληση και τη δύναμη να συνεχίσετε, από τη συνέπια και την υπομονή σας για αυτό που κάνετε και για αυτό που θα πετύχετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: